Dacă nu aveți grijă de securitatea site-urilor, internetul poate fi un loc periculos și cu multe capcane. Platformele online foarte mari, care dețin baze de date importante despre clienți, preferințe de navigare și detalii de plată sunt cel mai frecvent ținta atacurilor. Nu sunt ferite de probleme nici site-urile mai mici. De aceea, dacă vreți să vă securizați afacerea și să nu aveți niciodată surprize neplăcute, optați pentru măsuri de securitate pentru WordPress cât mai avansate.

Site-urile WordPress sunt unele dintre cele mai apreciate și mai versatile platforme online. Programatorii care se ocupă de îmbunătățirea și performanțele platformei au mereu în vedere garantarea unei securități cât mai bune. Însă există multe căi prin care hackeri încearcă să spargă un server sau un site și să testeze pregătirea administratorilor și vigilența utilizatorilor.

Pentru a vă ajuta să evitați riscurile, vă vom oferi în rândurile de mai jos câteva informații despre vulnerabilitățile unui site și câteva recomandări privind măsurile de securitate pe care trebuie să le luați pentru site-urile WordPress.

Care sunt principalele vulnerabilității ale unui site WordPress?

Atunci când sunteți proprietarul unui site care vă aduce vânzări importante și ajută ca afacerea să evolueze și să crească permanent, veți avea mereu grijă de securitatea lui. Cu certitudine nu vă doriți niciun fel de probleme care să afecteze încrederea utilizatorilor și  siguranța informațiilor stocate.

De aceea, pentru a garanta securitatea administrării și o calitatea cât mai bună a navigării trebuie să fiți mereu atenți la:

  • Actualizarea variantei platformei WordPress folosită pentru site
  • Plugin-uri pentru WordPress sigure și la zi
  • Parole puternice, schimbate periodic, eventual cu 2 modalități de verificare
  • Credentiale și administratori clari pentru site
  • Gazduire pe servere dedicate, nu foarte ieftine și încărcate
  • Informații despre internet și web support.

Fără a intra în mai multe detalii tehnice vă anunțăm că la ora actuală inventivitatea hackerilor este foarte mare. Există atacuri de tip: backdoors, drive by downloads, pharma hacks, malicious redirects etc.  Toate vor să între, să controleze, să schimbe și să fure date de pe site și fiecare poate produce daune majore, greu de recuperat.

Nimeni nu poate prevedea ce formă va lua cel mai periculos virus de mâine. Însă, pentru a limita riscul, trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție și să lăsăm aceste probleme pe seama specialiștilor.

Care sunt cele mai bune măsuri pentru a reduce la minim vulnerabilitatea site-urilor WordPress?

Deoarece multe site-uri de prezentare și magazine online doresc să targeteze cât mai bine audiența și să colecteze cât mai multe date despre navigare și vizitatori, securitatea este o problemă de maximă importanță. Mici scăpări legate de siguranță pot afecta foarte mult percepția și autoritatea unui brand. Orice atac, oricât de neînsemnat, este taxat aspru și poate afecta semnificativ evoluția unei afaceri.

Pentru a vă ajuta să luați cele mai bune măsuri de securitate pentru WordPress, iată câteva recomandări:

  1. Folosiți mereu ultima versiune a platformei și plugin-urilor WordPress

De câte ori primiți o informare legată de apariția unei noi versiuni a platformei sau aplicațiilor pe care le folosiți, nu o neglijați. Nu amânați niciodată update-ul. Acesta conține măsuri de siguranță și securitate la zi, care pot preveni la timp orice atac sau intruziune nedorită.

Gasiti aici un articol dedicat pentru Mentenanta site WordPress.

  1. Instalați aplicații și plugin-uri numai din surse sigure

Dacă folosiți platforme de aplicații și programe pentru care nu există recomandări și nu sunt listate de un nume important din domeniu, mai bine renunțați! Riscurile de securitate asociate implementării unor soluții neautorizate, „gratuite” pot fi foarte mari.

  1. Nu lăsați persoane neautorizate să se ocupe de administrarea site-ului vostru

Pentru a ține sub control administrarea unui site aveți nevoie de experiența necesară sau de o persoană care să știe să lucreze cu un site. Și nu permiteți niciodată unor persoane necunoscute să facă modificări sau să implementeze un cod despre care nu știți nimic.

  1. Alegeți servicii de hosting sigure, potrivite pentru afacerea voastră

Dacă aveți un site care are nevoie de mult mai multe condiții de siguranță și care aduce un trafic considerabil, încredințați găzduirea unui provider de hosting cât mai sigur. Un server încărcat, care găzduiește la grămadă site-uri diverse, bloguri și fel de fel de firme care promovează produse dubioase, este o sursă de risc. Dacă există slăbiciuni de securitate și unul dintre site-uri este infectat, există riscul ca toate celelalte site-uri să aibă aceeași soartă.

  1. Creați parole puternice

Una dintre principalele uși pe care încearcă să intre intrușii sunt parolele. Dacă alegeți o parolă simplă, intuitivă, riscul de a fi spartă este mult mai mare. Cu cât veți pune parole cu mai multe caractere și mai variate, pe care le schimbați la intervale regulate de timp, cu atât va fi mai greu să fie introdus un virus pe această cale.

  1. Asigurați servicii de mentenanță pentru WordPress

Una dintre cele mai mari greșeli este aceea de a crede că un site o dată instalat nu mai are nevoie de nimic. Total greșit! Pentru a-l menține în parametri optimi de funcționare și a evita riscurile de a fi ținta atacurilor unor hackeri este nevoie de servicii permanente de mentenanță site. Una dintre cheile succesului unei afaceri este aceea de a o ține la zi – up to date.

Concluzie

Lumea hackurilor și atacurilor cibernetice este asemeni unui balaur cu multe capete, pe care dacă le tăi, se regenereaza la loc. Dar la fel de puternică este și industria securizării site-urilor.

Iar pentru a fi protejați trebuie să alegem să folosim ultimele măsuri de securitate pentru WordPress oferite de producătorii autorizați ai platformei și aplicațiilor dedicate. Doar prin implementarea celor mai noi versiuni și prin achiziția de soluții premium putem să susținem partea bună a acestei lupte.