Obligatia afisarii celor 2 bannere ANPC SOL si ANPC SAL a intrat in vigoare de Joi 18 August 2022 si desi nu a fost mediatizata si nu au fost trimise informari catre toti comerciantii, trebuie luata destul de in serios.
Vom explica pe intelesul tuturor, ceea ce nu se poate intelege usor din ordinul dat de ANPC si vom incerca sa intelegem la ce credem noi ca s-au gandit cei care au scris, cu multe greseli, acest ordin. Raman si anumite aspecte la care nu avem raspuns, care in mod sigur sunt erori de procedura din partea ANPC si pe care speram sa le puna la punct.

Asadar, din ordinul 449/2022 extragem paragrafele ce se refera la magazinele online:

Art.2

(1) Comercianţii care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, la servicii turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce – comerţ electronic, sunt obligaţi să afişeze pe prima pagină a site-ului – home page, pe bara de meniu a paginii, pictogramele prevăzute în anexa 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

Paragraful (1) incepe cu o enumeratie a catorva servicii, insa nu intelegem daca ordinul se limiteaza la acestea sau daca sunt doar niste exemple. Pare totusi evidenta intentia ca toate site-urile care fac comert cu persoane fizice sa se supuna acestor reguli.
Analizand legislatia Europeana, aflam de asemenea ca aceste prevederi ar trebui aplicate tuturor site-urilor web care fac comert online cu persoane fizice.

Mai intelegem si ca pictogramele trebuie afisate in pagina de baza a site-ului, pe bara de meniu, ori acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic, asa cum vom detalia mai jos la analiza bannerelor.
Din acest motiv se pare ca majoritatea comerciantilor au ales sa le puna in subsolul site-ului, acolo unde deja exista alte sectiuni obligatorii de termeni si conditii, gdpr, anpc etc.

(2) Pictogramele prevăzute la in anexa 1 vor avea dimensiunea de 250 (L) x 50 (H) pixeli şi vor avea asociat câte un link cu referinţă externă către secţiunea SAL din cadrul paginii oficiale a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – https://anpc.ro/ce-este-sal/, respectiv către Platforma SOL a Comisiei Europene – ec.europa.eu/consumers/odr.

In meniul principal, majoritatea site-urilor au latimea pentru bara de meniu a paginii cuprinsa intre 30 pixeli si 100 pixeli.

Cele 2 noi bannere ANPC, conform instructiunilor, daca s-ar afisa unul sub altul (cu tot cu spatiul aferent) ar ocupa o inaltime de 120 pixeli. Este practic imposibila afisarea in bara de meniu principal, asta presupunand ca mai exista spatiu suficient in acea zona de site.

Daca bannerele s-ar afisa unul langa altul, ar ocupa un spatiu de minim 550 px (cu tot cu spatiul dintre ele), ori acest lucru ar insemna sa renuntam la meniul principal si la butoanele acestuia.

(3) Placheta prevăzută la 1 şi pictogramele prevăzute la alin. (1) şi (2) vor fi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, prin accesarea link-ului: https://anpc.ro/ce-este-sal/.

La accesarea linkului de mai sus nu gasim pictogramele la care se face referire.
Gasim totusi pictogram SAL in  meniul principal, destul de ascunsa, insa niciuna in formatul corect 250×50 px cu fundal transparent.

Pana la clarificarea aspectelor neclare de mai sus, am decis ca pentru clientii agentiei noastre sa afisam cele 2 bannere (editate de catre noi) in subsolul site-ului, in zona in care se gasesc si celelalte link-uri informative.

Puteti descarca bannerele editate de catre noi, cu fundal transparent, de aici:

anpc-sal[1]
Link de pus pe banner: https://anpc.ro/ce-este-sal/

anpc-sol

Link de pus pe banner: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=RO