O mare parte din clienții noștri au încercat în trecut să-și găzduiască site-urile la furnizori de hosting ieftin. Desi au ales acest lucru pentru a economisi bani, problemele aparute la site le-au adus prejudicii mult mai mari decat daca ar fi ales un serviciu premium.

Ne-am gândit că ar fi o idee bună să impartasim din experiența noastră despre găzduirea “ieftină” pentru a avea o imagine mult mai clara privind acest serviciu.

Suport

Calitatea serviciului de suport oferit de o companie de hosting ar trebui să fie pe primul loc în momentul în care alegem o companie de hosting.Mai devreme sau mai târziu, fiecare website are nevoie de mici ajustări. Alegând un furnizor serios care oferă suport rapid și de calitate, acele ajustări se pot rezolva cu un singur telefon, fără a fi nevoie să-ți bați capul ore întregi pentru a corecta site-ul.

Cum reușesc furnizorii ieftini să ofere suport de calitate la un preț mic?

Pe scurt, răspunsul este: nu reușesc!

Majoritatea (dacă nu chiar toți) din cei care ofera hosting ieftin, lucrează cu departamente de suport off-shore, cu tehnicieni începători care nu știu exact cum să rezolve problema apărută. Aproape întotdeauna folosesc niște script-uri care îi ajută să rezolve probleme de nivel basic.

Deasemenea, dacă au o problemă care necesită un nivel ridicat de expertiză, vor trebui să discute cu un tehnician începător , chiar dacă știu deja că au nevoie de o persoană cu mai multă experiență, pentru a-si rezolva problema.

Tarifele mici nu sunt un stimulent pentru un suport de calitate.

Încă un factor de luat în considerare este: dacă se plătește o taxa foarte mică pentru cont, cât de serios vor trata ei problema atunci când website-ul tău va fi offline.

Vor fi în stare să-ți rezolve problema rapid și să-ți pună online site-ul în condițiile în care se va întâmpla ceva neprevăzut?

De aceea este foarte important să se asigure că suma pe care o plătesc pentru hosting acoperă și calitatea suportului oferit în momentul în care au o problemă cu site-ul.

Preț

Dacă se plătește 15 euro/lună, anual înseamnă 180 euro. Asta ar fi îndeajuns pentru un tehnician să te ajute între 15 minute-1 oră/an, în funcție de experienţa lui.

Spre exemplu, dacă exista o problemă mai complexă cu site-ul, care necesită câteva ore pentru rezolvare, suma plătită pentru un hosting ieftin nu va acoperi costul unui programator cu experiență care să-ți rezolve problema.

De aceea providerii de hosting ieftin sunt foarte stricți în legatura cu politicile de suport, pentru a te putea taxa suplimentar dacă problema ta este una mai complexă și nu este inclusă în suport-ul limitat pe care ei îl oferă.

Când oamenii se uița la prețul unui serviciu de hosting trebuie să se asigure că e un preț credibil.

Siguranță

Un factor important pe care mulți nu-l iau în considerare este legat de pierderile foarte mari pe care le poți înregistra dacă site-ul tău devine inaccesibil, fiind offline.

Având în vedere numărul mare de companii care se bazează în mare parte pe a fi online (numărul fiind în continuă creștere), pierderile financiare și scăderea reputației cauzate de un site inaccesibil pot fi destul de ridicate. De aceea este important să se ia în considerare stabilitatea unui furnizor de hosting pentru site-ul tău.

Un punct de plecare ar fi să se gândească ce pierderi ar înregistra în cazul în care ar avea site-ul offline pentru câteva ore sau chiar o zi întreagă. Ceea ce se întâmplă deseori este să se aleagă un furnizor de hosting ieftin la început și în timp, atunci când se dezvoltă compania, acel furnizor să nu mai facă față solicitărilor în ceea ce privește mentenanța site-ului.

Garanție în avans

Aproape toți furnizorii de hosting oferă un gen de garanție în avans clienților lor, pentru a-i asigura că website-urile vor rămâne online. În majoritatea cazurilor, furnizorii de hosting ieftin, nu oferă acest tip de garanție în avans.

Standardul în industria de hosting este undeva la 99.5%-99.8%, timp în care site-ul este online, asta înseamnă între 363-364 zile pe an. Doar câteva zile pe an site-ul poate fi offline din cauza anumitor update-uri ale server-ului.

Cât ar costa pe cineva dacă website-ul său ar fi offline?

Un exercițiu util pentru a afla cât s-ar pierde de pe urma site-ului care este offline este să se calculeze cât se obtine într-o zi sau într-o oră prin intermediul site-ului, așa se pot determina pierderile într-o zi.

Securitate

Siguranța datelor este vitală pentru orice tip de website cu atât mai mult pentru site-urile care prelucrează informație cu caracter “sensibil”.

În cazul în care un site prelucrează informații ale clienților săi (cum ar fi un site de tip platformă e-Commerce) atunci un virus poate fura informațiile stocate pe site și poate deveni un coșmar atât pentru relația cu clienții cât și pentru partea legală.

Însă virușii nu sunt singura problemă pentru site-urile a căror informații sunt furate. Dacă un site ilegal obține acces pe un site normal, poate încărca o versiune falsă a unui website cunoscut (cum ar fi o bancă) și va încerca să păcălească alți oameni luându-le datele personale.

Ce se va întâmpla dacă site-ul meu este virusat?

Dacă Google detectează că site-ul este virusat, va fi trecut pe o lista neagră. Asta înseamnă că cei care vor intra pe site vor primi notificări automate cum că site-ul nu este de încredere.

Site-ul poate infecta deasemenea clienții cu viruși sau pop-up-uri cu alerte de viruși, ceea ce este extrem de jenant.

În concluzie

Sunt mulți factori de luat în considerare când se compară potențiali furnizori de hosting, iar prețul este unul dintre ei. Ceea ce poate părea la prima vedere o ofertă avantajoasă cu costuri reduse, poate fi o alegere nepotrivită pentru site-ul tău.Fie că este vorba de specificații de securitate redusă, probleme de fiabilitate ale serverului sau calitatea suportului pe care-l oferă, furnizorii de hosting ieftin nu pot oferi aceași calitate a serviciilor din cauza prețului scăzut.